W sobotę 16 lipca wybrałem się razem z moją żoną, Agnieszką, do Ostoi Dworskiej w Leśnicy, prowadzonej przez wielkiego pasjonata historii lokalnej Pana Grzegorza Szymańskiego. O godzinie 17:00 rozpoczęło się spotkanie pt. „Opowieści z naszej miedzy o gorzelnictwie, karczmach z gorzałką” w ramach, którego gospodarz zaprosił dwóch niezwykle interesujących gości, historyka, badacza lokalnej historii, doktora Dariusza Kalinę oraz Pana Maćka Starosolskiego, Ambasadora Wódki w jednej z firm produkujących ten trunek.

13716251_613896592103245_1098333854887910092_n

W spotkanie weszliśmy historycznym słowem Pana Szymańskiego, który wprowadził zebranych tłumnie gości w świat tajemniczych ruin dworku starostów małogoskich w Ostoi Dworskiej.

IMG_0546

Po wprowadzeniu przybyli na spotkanie goście mogli się zapoznać z historią, niegdyś licznych na ziemiach polskich, karczm, oglądając wystawę prac rysunkowych Pana Romana Mirowskiego pt. „Polskie Karczmy”. Z prac tych można się było dowiedzieć o procesie powstawania karczm w Polsce, o ich architekturze, sposobie budowania, funkcjach, osobach, które nimi zarządzały i wielu innych ciekawostkach związanych z nieobecnymi już dzisiaj karczmami.

13729017_613896602103244_6128951076266824735_n

Następnie dr Kalina wygłosił długi, ale jakże interesująco i ekspresyjnie przedstawiony, wykład pt. „Z dziejów browarnictwa i gorzelnictwa w centralnej części województwa świętokrzyskiego”. Ten pracownik Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji w Kielcach, znawca przeszłości Chęcin, opowiedział o tym jak w rodzącej się państwowości polskiej pojawiło się browarnictwo i gorzelnictwo. Z arcyciekawie przedstawionego wykładu mogliśmy się dowiedzieć o tym, że wódka narodziła się w Polsce. Pan Dariusz Kalina szczegółowo ukazał rys historyczny procesu rodzącej się wódki w Polsce, zawodu gorzelnika oraz zaznaczył wpływ tej branży gospodarki na jej całość.

IMG_0534

IMG_0535

Kolejny z zaproszonych gości, Pan Maciek Starosolski, zabrał głos około godziny 19:00. Przedstawił nam historię wódki z punktu uzyskiwania jej smaku, zapachu, procentów, słowem opowiedział o historii jej produkcji oraz przybliżył nam losy nowej, gdyż zaledwie dwuletniej na polskim rynki, Wódki Ostoya. Jego opowieść była połączona z degustacją trunku, rozdaniem zebranym gościom próbek wspomnianego alkoholu (dobre dla tych, którzy kierowali tego wieczoru pojazdami) oraz Certyfikatów Eksperta Ostoya „na dowód smakowania, słuchania, oddychania pełnią siebie podczas spotkania z Wódką Ostoya”. Pan Maciek Starosolski uczył zebranych jak należy przechowywać wódkę, jak ją podawać i chyba, co najważniejsze, jak ją pić, aby w najlepszy sposób wydobyć jej doskonały smak.

IMG_0552

Spotkanie uważam za bardzo udane. Przede wszystkim wartym podkreślenia są walory edukacyjne spotkania, ale także to, że czując ducha wiejskiej chaty, ugoszczeni przez Chłopa ze Świętokrzyskiego, Pana Grzegorza Szymańskiego, mogliśmy w miłej atmosferze i doborowym towarzystwie zgłębić historię browarnictwa i gorzelnictwa.